Käytetty auto on hyvä sijoituskohde… Eiku?

Palaan vielä kerran tapahtumiin ennen kuin teimme päätöksen Farmarin laittamisesta ”lihoiksi”. Ponnen tähän kirjoitukseen sain, kun Radio Rockin Heikelä korporaatiossa puhuttiin viime viikolla myynnissä olevasta käytetystä Ferrari Testarossasta. Samaan aikaan törmäsin netissä artikkeliin hinnan muodostumisesta autokaupassa.

 
Kun auto oli puolen vuoden säätämisen jälkeen korjattu, harkitsin sen vaihtamista. Kysyin piruillakseni myyjäliikkeestä, paljonko he maksaisivat autosta, jos myisin sen heille. (Vaihtoautovarastomme on täynnä, emme tee juuri nyt suoraostoja.) Entä paljonko autosta saisi vaihdossa? (Riippuu mihin autoon vaihtaa.) Siis mitä? Jos ostan sadan tonnin Ferrarin, saan Farmarista 15000 e ja jos ostan 1500 euron Corollan, saan vaihdossa 10000?
 
Myyjän ”tarkastettua tilanteen”, hän ilmoitti hyvityshinnaksi 11000-12000 e. Sattumalta se oli hyvin lähellä summaa, joka autosta oli vielä maksettava rahoittajalle. Ihan hyvä arvonpudotus, kun ostohinta heinäkuussa oli noin 15000 e. Mutta onhan se totta, että auton arvo laskee, jos siihen joutuu vaihtamaan osia noin 7000 euron arvosta… Vaihdelaatikkokaan ei ole enää alkuperäinen. Kun noista uusista, tehdastakuisista osista ei koskaan tiedä…
 
Kauppahan se on mikä kannattaa ja ymmärrän että Farmari ei välttämättä tässä autoliikkeessä ole kovin haluttu yksilö. Ovathan he maksaneet sen korjaamiseen liittyen osista arviolta reilut 4000 euroa (kuluttajahinta) ja huoltomies on tehnyt noin puolitoista työpäivää töitä, joista minä en ole maksanut. Vaihtokauppoja ei tehty.
 
Artikkeli, johon viittasin alussa, koskee autokaupan eräänlaisina pelisääntöjä. Siinä Tarkan markan blogin pitäjä ruotii vaihdossa menevästä autosta luvatun hyvityshinnan merkitystä ja autokaupan todellista arvoa. Jos olet hankkimassa autoa, kannattaa käydä lukemassa. 
 
Lisää asiasta voi lukea myös Taloustaidon artikkelista täältä.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s